Matt vecka 15–april 2013

Previous post

Last Post

Kryddmixen med nejlikor och ingefära sprider en härlig doft.

Antal portioner image

2 portioner

Ingredienser

  • 6 st potatis
  • 2 st morötter
  • 1⁄2 huvuden blomkål
  • 1 tsk garam masala
  • 1⁄2 tsk gurkmeja
  • 2 msk Svenskt Smör från Arla
  • 1 tsk salt
  • 2 msk hackad färsk koriander eller persilja

Sås:

  • 2 dl Arla Köket® matyoghurt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 tsk färsk mynta eller 1 tsk torkad

Gör så här:

Skala potatis och morötter och skär dem i lite större tärningar. Dela blomkålen i små buketter. Fräs garam masala och gurkmeja i smör i en stor stekpanna. Lägg i grönsakerna, salta och stek ca 15 min. Strö över koriander. Smaksätt yoghurten med vitlök och mynta.

Serveringsförslag:

Servera pytten med såsen och ett gott bröd.

 

Tomatsoppa med paprika och pasta

Tomatsoppan blir barnens favoritsoppa när du lägger i pasta och färgglad paprika.image

Antal portioner

4 portioner

Ingredienser

  • 200 g pasta , t ex hattar eller snäckor
  • 2 st paprikor
  • 1 st gul lök
  • Svenskt Smör från Arla
  • 1 krm svartpeppar
  • 800 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 2 1⁄2 dl Arla Köket® matlagningsgrädde
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 krm strösocker
  • salt

Gör så här:

Koka pastan. Kärna ur paprikorna och dela dem i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs paprikorna och löken i smör i en kastrull. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan koka några minuter. Lägg i pastan. Smaksätt med socker och salt.

Vegetariska köttbullarimage

Ingredienser

2,5 dl kikärtor (okokta)

1 stor gul lök (eller 2 små)

1 vitlöksklyfta

1 morot

1 dl gröna ärtor

1 dl färsk persilja eller 0,5 dl finhackad fryst

0,5 dl vetemjöl (kan uteslutas)

Salt & peppar

1 tsk sambal oelek

Gör så här:

Lägg kikärtorna i blöt över natten eller i minst 8 timmar.

Häll kikärtorna i ett durkslag och låt de rinna av väl. Häll upp dem i en skål tillsammans med den hackade löken och vitlöken. Mixa med stavmixer tills allt finfördelats.

Riv moroten och tillsätt den i kikärtssmeten tillsammans med ärtorna, salt, peppar, sambal oelek och mjöl.

Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Forma till bullar och stek dem i rikligt med olja.

 

Vecka 15 – med inköpslista!

Måndag
Indisk grönsakspytt
Tillsätt gärna en burk kikärter för mer protein.
Tisdag
Pestopasta med avokado
Créme fraichen kan bytas mot havregrädde (och lite pressad citron) för dig som är vegan eller mjölkallergiker. Köp ostfri pesto eller gör egen. Komplettera gärna med mer rostade solrosfrön eller rostade nötter.
Onsdag
Fiskgratäng på tofu
Torsdag
Majsbiffar med marockansk bulgur
Fredag
Kantarellrisotto
Servera med en sallad
Lördag
Bönfyllda burritos
Servera med guacamole, nachochips och sallad.
Söndag
Grekiska bönor
Servera med couscous

INKÖPSLISTA –
Baserat på minst fyra portioner per recept

Ha hemma
Salt, peppar, rapsolja, olivolja, japansk soja, grönsaksbuljong (tärningar eller hemmagjord)

  • Torrvaror, konserver, fryst, övrigt
    2 burkar stora vita bönor
    Couscous
    8 tortillabröd
    3 dl kidneybönor
    3 dl svarta bönor
    3 msk tomatpuré
    1 tetra passerade tomater
    4 dl arborioris
    2 burkar majs (á 340 g)
    1,5 dl majsmjöl
    1-2 tsk sambal oelek
    2,5 dl bulgur
    5 soltorkade tomater
    1-1,5 msk Vetemjöl
    1 burk Tångkaviar
    ca 300 g pasta (breda band)
    1/2 dl pesto
    2 msk rostade solrosfrön
  • Kryddor
    1 tsk timjan
    1 msk Torkad dill
    1 tsk garam masala
    1⁄2 tsk gurkmeja
    2 tsk färsk mynta eller 1 tsk torkad
    2 tsk spiskummin
  • Grönsaker
    1-1,5 purjolök
    En näve blandsallad
    1 ask coctailtomater
    3 gula lökar
    8 vitlöksklyftor
    1 paprika
    250 gram färska kantareller (eller annan svamp)
    1 citron
    0,5 granatäpple
    1 kilo Kokpotatis
    5-6 morötter
    2 avokador
    6 st potatis
    1⁄2 huvuden blomkål
    2 msk hackad färsk koriander eller persilja
    ca 1 msk persilja
    0,5 kruka Gräslök
  • Mejeri – soja/havre el. animaliskt
    100 gram smör/margarin
    1 förpackning marinerad tofu, ca 270 g beroende på fabrikat
    300-400 gram Fast tofu
    2 dl crème fraiche (eller havregrädde och lite pressad citron)
    8 dl matlagningsgrädde
    2 dl naturell yoghurt

http://vegomatsedel.se/rss

Annonser

Om magnoliablogs
Min favorit citat: "Acceptera fakta," "Sätt upp realistiska mål" och "Respektera dig själv" Vem är jag? ■ lugn och fokuserad. ■ Födelsedag: 19 November ■ Plats: Sverige ■ Yrke: ekonomiassistent, Student

2 Responses to Matt vecka 15–april 2013

  1. Pingback: Frukt och Grönt | Magnolia

  2. Pingback: Matt vecka 16– april 2013 | Magnolia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: